De ce conduc englezii pe partea stanga? Cu siguranta nu stiai asta!

0
7698

De ce în Anglia se circulă pe partea stângă?

De ce în Anglia se circulă pe partea stângă?

În timp ce în majoritatea țărilor civilizate se circulă pe partea dreaptă, în Anglia și câteva dintre fostele colonii se circulă pe stângă. De ce?

India, Africa de Sud si Australia, care au fost cândva coloniile Angliei, sunt țări care au adoptat obiceiul englezesc și circulă pe partea stângă. La fel și japonezii sau thailandezii, deși nu au fost niciodată sub ocupație britanică.

stanga

Inițial, încă din cele mai vechi timpuri, europenii circulau pe partea stângă. În Franța, la începuturi, aristocrații mergeau pe partea stângă, în timp ce oamenii de rând pe partea dreapta, astfel încât să se facă o diferență clară între clasele sociale. Napoleon a fost cel care a dat ordin ca fiecare provincie cucerită să își schimbe direcția traficului asemeni celui din Hexagon și să circule pe partea dreaptă.

Polonezii au circulat pe partea stângă până în 1922, portughezii până în 1928, spaniolii până în 1924, Italia până în 1922, Ungaria până în 1941, Suedia până în 1967 (foto). Anglia a fost singura țară mare de pe Bătrânul Continent care nu a adoptat acest obicei. Și în Malta se circulă pe partea stângă. S-a întâmplat însă și invers. Samoa a trecut la condusul pe stânga în 2009.

h

Sunt mai puține accidente

Conform unei cercetări, țările în care se conduce pe partea stângă au mai puține accidente decat celelalte. Cercetările arată că omul este construit din punct de vedere anatomic pentru a circula pe partea stânga, deoarece vederea periferică a ochiului drept este mult mai dezvoltată decât cea a ochiului stâng.

În prezent, circa 66% din populaţia mondială conduce pe partea dreaptă şi restul de 34% conduce pe stânga.

Mai citeste de asemenea si …

Știai de ce au două ROBINETE separate? Motivul pentru care britanicii au la chiuvetă robinete separate pentru apa caldă și apa rece

Lumea este plină de tradiții care par ciudate pentru alte culturi. De exemplu – faptul că există două robinete în chiuvetele din Regatul Unit.

Motivul 1: istoria

Cele mai multe case britanice au fost construite în secolul 19 sau la începutul secolului 20, înainte să apară separatoarele de apă și valvele moderne. Unele locuințe sunt mult mai vechi – o consecință a faptului că trăiesc într-o zonă a lumii unde nu se produc prea multe cutremure.

Atunci când a apărut țevăria internă, a existat un sistem simplu ce trimitea apa rece din rețea în bucătărie. Apa caldă a fost adăugată mai târziu, separat, iar astfel a apărut un sistem dual.

Motivul 2: respectul pentru lege

În Marea Britanie există o lege care interzice amestecarea apei calde cu cea rece într-un boiler. În această țară nu există încălzire central și există o coloană cu gaz în fiecare casă (aceasta este încălzirea central pentru ei).

Înainte, un cilindru special era o parte obligatorie a boilerelor. Apa putea să se învechească, iar cilindrul să ruginească, făcând apa nepotrivită pentru consum. Se pare că acest lucru nu-i împiedica pe oameni să amestece apa, așa că a fost necesar să fie introdusă o lege care să interzică amestecarea apei reci, potrivită pentru băut, cu apa caldă din cilindru.

Motivul 3: abordare economică

Atunci când folosești două robinete separate, toată apa este amestecată în chiuvetă în cantitatea potrivită, așa că nu folosești prea multă apă. Atunci când ai avea un robinet mixt, îl deschizi, selectezi temperatura potrivită și apoi începi să te speli pe mâini consumând mult mai multă apă.

Iată și alte câteva tradiții incredibile din Regatul Unit al Marii Britanii:

1. Cântărirea primarului

Primarul din High Wycombe este cântărit în fiecare mai, împreună cu consilierii săi. Se crede că dacă s-au îngrășat, au făcut-o pe cheltuiala celor pe care îi conduc.

2. Rostogolirea unei bucate de brânză

Acest concurs este faimos. Participanții se întrec pe Dealul Cooper după o roate de brânză Double Gloucester, iar cine câștigă o păstrează. Se crede că acest obicei își are originile în tradițiile păgâne care celebrau renașterea de după iarnă. Obiceiul a fost interzis din motive de sănătate în 2010, dar asta nu-i împiedică pe cei care vor senzații tari să îl practice.

3. Campionatul de alergare a găinilor

Cursele de găini erau de obicei o competiție între satele rivale – orice luptă între găini este strict interzisă. În plus, luptele au mereu loc în tăcere completă, ca să nu fie găinile deranjate.

4. Festivalul ursului din paie de la Whittlesea

Nu este un urs adevărat, bineînțeles, ci doar un costum făcut din cele mai bune paie din zonă. Cineva costumat în urs mărșăluiește oprin oraș, printre public și cântăreți, iar costumul de urs este ars la finalul festivalului.

5. Cursa butoiului de smoală

Aceasta are legătură cu praful de pușcă folosit de armada spaniolă în 1605. Butoiaiele sunt unse cu smoală și apoi umplute cu paie sau hârtie pentru a le face să pară mai ușoare.

 

 

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentBuda de aur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here