USR-PLUS copiază metodele electorale ale lui Liviu Dragnea

Alianța USR-PLUS a anunțat că toți parlamentarii săi și-au dat demisia din Parlament pentru a nu beneficia de pensii speciale. Decizia USR-PLUS vine la patru ani de la un gest similar realizat de Liviu Dragnea înaintea alegerilor parlamentare din 2016. Atunci, liderul PSD și-a dat demisia din Legislativ pentru ca doar peste câteva zile să redevină parlamentar. Gestul său, deși considerat populist, a ajutat PSD să obțină un scor bun în alegeri. Potrivit analiștilor politici, același obiectiv este urmărit acum și de USR-PLUS.

Sursa: Facebook

Demisia nu anulează pensia specială!

Mai mulți specialiști în drept au atras atenția că demisia parlamentarilor USR-PLUS este un gest teatral, a cărui miză este una strict electorală. Potrivit acestora, demisia parlamentarilor USR-PLUS nu era necesară pentru a renunța la pensia specială. Și asta pentru că pensia specială se acordă la cererea persoanei care se califică pentru obținerea ei! Altfel spus, dacă parlamentarii USR-PLUS nu ar fi cerut să li se acorde pensie specială, aceștia nu ar fi primit-o.

Un alt argument invocat de specialiștii în drept este acela că demisia unor parlamentari atrage după sine măsura validării supleanților pe locurile eliberate prin demisie. Iar aceștia, potrivit legii, pot beneficia, la rândul lor, de pensia specială acordată deputaților și senatorilor.

În fine, un al treilea argument este acela că demisiile date înainte de încheierea mandatului de parlamentar nu atrag, juridic vorbind, pierderea dreptului la pensia specială. În acest sens, specialiștii în materie invocă faptul că în practica parlamentară au existat mai multe cazuri de deputați și senatori care au beneficiat de pensie specială, chiar dacă mandatul acestora nu a fost unul complet.

Circ pentru voturi în plus

Inițiativa USR-PLUS este, în aceste condiții, o mișcare strict electorală, cu scopul de a atrage voturile românilor. Calculul acestei acțiuni pare să fi fost următorul: Parlamentul este o instituție cu o credibilitate redusă, iar orice gest care lovește în membrii Legislativului ar putea aduce puncte electorale.

Cu toate acestea, mișcarea USR-PLUS ar putea să aibă un efect invers în urma argumentelor juridice invocate chiar de simpatizanții acestui partid pe rețelele de socializare. Dacă valul de contestații va fi unul suficient de mare, acest lucru va determina pierderea voturilor de către USR-PLUS. În acest caz, am avea de a face cu un exemplu de maturizare din partea electoratului din România, care ar arăta că nu mai înghite pe nemestecate gesturile de PR din partea politicienilor.